Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

2022. február elsejétől új szabályozást vezettek be a cégek tényleges tulajdonosi nyilvántartását illetőleg. Mit is foglal magába pontosan a szabályozás és hogyan kerülhető el a feketelistára kerülés?

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja a tulajdonosi körében bekövetkezett változások naprakészen tartását az adott nyilvántartásban, úgy könnyedén felkerülhetnek a NAV honlapjára „bizonytalan” vagy „megbízhatatlan” minősítésben.

A szabályozás azokra a gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, illetve a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, akiket Magyarországon vettek nyilvántartásba. A cégeknek saját maguknak kell gondoskodni arról, hogy amennyiben a tulajdonos adataiban változás következik be, arról tájékoztassa az illetékes személyeket, majd a vállalkozásnak a változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban frissíteni szükséges.

A cégek valós tulajdonosi nyilvántartásához többek között hozzáférhet: a bíróság, az ügyészség, a hatóság, a felügyeletet ellátó szerv, a szolgáltatók közül az ügyvéd, az ügyvédi iroda, a könyvelő, a könyvvizsgáló, a közjegyző, az adótanácsadó, a bizalmi vagyonkezelő, a székhelyszolgáltató, illetve a tevékenységük folytatása során a hárommillió forintot elérő vagy meghaladó készpénzfizetést elfogadó árukereskedők. A valós tulajdonosi nyilvántartás, azaz az UBO-nyilvántartás első adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók adataiból nyerték ki.

A fenti szabályozással párhuzamban az idei év februárjától számolnak a cégeknek TT indexet. A TT index egy olyan mutatószám, ami a vállalkozások megbízhatóságát hivatott felmérni adatszolgáltatás szempontjából.

  • Maximum 10 pontot kaphatnak a cégek a legelső átvizsgáláskor, majd amennyiben mulasztás történik, úgy az index száma is csökken.
  • Abban az esetben, ha a hatóság jelzi az eltérés gyanúját a tulajdonosi adatokban, úgy 2 ponttal csökken a szám, ha szolgáltató jelzi ezt, akkor 1 ponttal csökken a TT index.
  • A 8 alatti indexszámmal rendelkező cégek a „bizonytalan” kategóriába kerülnek, míg a 6 alattiak a „megbízhatatlan” minősítést kapják.

Érdemes erre figyelni, hiszen nem csak a feketelistára kerülés a tét! Amennyiben a vállalkozás a „megbízhatatlan” kategóriába esik, úgy 2022. július 1-től megtagadják számára a 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését, és a szolgáltató magas kockázatú cégként fogja kezelni. Az alábbi szankciók feloldását abban az esetben eszközölhetik, ha a cég a tulajdonosi nyilvántartásban szereplő adatokat megerősíti vagy a valóságnak megfelelően módosítja.

Mivel a szabályozás már érvényben van, ezért amennyiben még nem tette, érdemes élnie egyedi adatszolgáltatás lehetőségével, így ellenőrizve adatait a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. A NAV honlapján az ÁNYK-n keresztül lehetséges megtenni az adatszolgáltatást a regisztráció után. Amennyiben az adatellenőrzést, illetve adatainak naprakészen tartását figyelmen kívül hagyja, úgy könnyedén felkerülhet a NAV honlapjára, ahol névvel és adószámmal teszik közzé azokat a cégeket, amelyek a „bizonytalan” vagy a „megbízhatatlan” minősítést kapják meg.

Forrás: piacesprofit.hu, haszon.hu, 24.hu

Érdemes elolvasni még

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...