Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Cég adásvételnek számos oka lehet:

  • tényleges gazdasági tevékenységgel már nem foglalkozik a cég (Ebben az esetben is költségek terhelik a céget, ezért a cég fenntartása helyett gazdaságilag kedvezőbb a cég eladása.)
  • megvalósult a cél, amiért a cég létrehozása megtörtént
  • a cég olyan mértékben fejlődik, amelyet a jelenlegi tulajdonosok már nem bírnak finanszírozni
  • személyes okok

Cég adásvétel során az egyik legfontosabb tényező a cég értékének meghatározása. Ennek megállapításához számos tényező figyelembe vétele szükséges. Nemcsak a cég vagyonát, eszközeit, kell figyelembe venni cég vásárlás előtt, hanem az eddig kiépített brand, ügyfélkör is nagyon fontos lehet, és növelheti a cég értékét. Az is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a cégnek milyen kötelezettségei, hitelei vannak, hiszen ezek csökkentik a cég értékét.

Cég adásvétel előtt nagyon fontos, hogy minden tényezőt ismerjen a megvásárolandó cégről. A cég tulajdonosa is köteles dokumentumokat szolgáltatni, de emellett a székhely szerinti illetékes cégbíróságon is meg tudja tekinteni a nyilvános cégadatokat. A cégmásolatban és cégkivonatban megtekintheti a cégjegyzék összes aktuális és törölt adatát. Cégkivonat alapján meggyőződhet arról, hogy zajlik-e a cég ellen csődeljárás illetve végelszámolás.

Megfelelő gazdasági és jogi háttér nélkül a sikeres cég adásvétel nehezen kivitelezhető. Egyrészt törvényileg csak ügyvéd előtt aláírt szerződés érvényes, ami nem tartalmazza a pénzügyi, számviteli, adózási információkat.

A Logosz székhelyszolgáltató országosan 19 irodában tud segítségére lenni cég adásvételhez szükséges jogi háttérrel, ráadásul partnerünk a Kontír Professional Kft. könyvelésben is segítséget tud nyújtani.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Tovább...
Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

Tovább...