Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

A leggyakoribb cégformák a betéti társaság (Bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) Általánosságban elmondható, hogy Bt.-t kisebb tőkeigényű (akár 5000 Ft tőkével is alapítható), alacsonyabb kockázatú, családi jellegű vállalkozások esetén érdemesebb választani. Kft. alapítása már komolyabb tőkét igényel (2017 márciusától Kft.-t alapítani csak 3 millió Ft törzstőkével lehetséges).

Mi a cégalapítás menete?

Elsőként természetesen el kell döntenünk, hogy melyik vállalkozási forma a legalkalmasabb a számunkra. A cégalapítás első lépése az alapító okirat, vagy társasági szerződés megírása ügyvédi segítséggel. A társasági szerződésnek vagy alapító okiratnak tartalmaznia kell a cég által végezni kívánt főtevékenységet. A létesítő okiratot vagy társasági szerződést a megírástól számított 30 napon belül van lehetőség benyújtani a cégbírósághoz. A bejelentés után rövid határidőn belül megérkezik a cégbejegyző végzés elektronikus úton, az új cég adataival (adószám, cégjegyzékszám, statisztikai számjel, esetleges közösségi adószám). A következő lépés a céges bankszámla nyitás, melyet a bejegyzést követő 8 napban el kell végezni. Céges számlát csak a cég képviselője személyesen indíthat, az alapító okirat/társasági szerződés, aláírási címpéldány és cégbejegyzést tartalmazó e-akta birtokában.

Cégalapítás - Mennyi időt vesz igénybe a bejegyzési eljárás?

A cégalapítás ügyintézése, ha minden szükséges irat rendelkezésre áll 1-1,5 óra. A cég bejegyzése pedig akár 3 munkanap alatt elkészülhet, hiszen ha a cégalapításhoz szükséges dokumentumok megvannak, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 1 munkanapja van arra, hogy kiállítsa a cég adószámát és a cégbíróság is 1 munkanap alatt bejegyzi a társaságot (ha az esetleges illetéket a cégbíróság részére időben befizették). Ha valamelyik dokumentumot elfelejtették csatolni, vagy valamilyen elintéznivaló még várat magára, akkor a cégvezetők 8 napot kapnak ezek pótlására.

Mit jelölhetek meg székhelyként?

Székhelyként megjelölhető saját tulajdonú ingatlanon kívül bérelt ingatlan is, abban az esetben, ha rendelkezünk a tulajdonostól egy hozzájárulási nyilatkozattal. Ha egyáltalán nem szeretnénk bajlódni a levelek átvételével, nem szeretnénk arra figyelni, hogy saját irodánkban mindig jelen legyen olyan személy, aki jogosult a cég leveleinek átvételére, vagy esetleg nem szeretnénk, hogy végrehajtás esetén lefoglalják az irodánkban található értékeket, akkor székhelyszolgáltatást is igénybe vehetünk.

Hol kell feltüntetni a vállalkozás által folytatott tevékenységi köröket?

A végezni kívánt főtevékenységet fel kell tüntetni a társasági szerződésben vagy alapító okiratban, mégpedig olyan formában, ahogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében (TEÁOR) megtalálható. Vannak olyan tevékenységek, amelyeknek végzése engedélyhez kötött. Ezek listája megtalálható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján. Az engedély megszerzése előtt is bejegyeztethető a cég, de a szóban forgó tevékenység folytatása csak az engedély birtokában kezdhető meg. Az engedélyt a cégközlönyben vagy a cég honlapján közzé kell tenni.

Betéti társaság (Bt.) alapítása

Betéti társaság alapításához legalább két tag szükséges, egy beltag és egy kültag. A beltag a társaság működése nyomán előállt tartozásokért, amiket a társaság vagyona már nem fedez, teljes vagyonával, korlátlanul felelős. A kültag felelőssége csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni hozzájárulás mértékéig terjed. Az ügyvezetői posztot kül- és beltag is betöltheti, egyetlen feltétel, hogy mindenképpen jogviszonyban kell állnia az adott társasággal. Ha a társasági szerződésben nem tettek külön kikötést erre vonatkozóan, akkor a taggyűlésen meghozott döntésekben minden tag szavazata ugyanannyit ér.

Bt. tevékenységi köre

Bt. alapításnál elegendő feltüntetni a fő tevékenységi kört, ám ezek mellett lehetőség van más olyan tevékenységet is megjelölni, melyek a főtevékenységgel rokonok. A Bt. emellett folytathat minden olyan tevékenységet, mely nem tilos vagy engedélyköteles.

Bt. alapítás - törzstőke

A Bt. társaságot a tagjai törzsbetétjük befizetésével hozzák létre. Nincsen konkrétan meghatározva befizetendő minimum vagyon, azonban ennek a mértéknek meg kell haladnia a 0 Ft-ot. A tagok egyéni megállapodás hiányában a hozzájárulás arányában osztoznak a nyereségen és veszteségen is.

Bt. alapítás költségei

  1. cégbejegyzési illeték díja 0 Ft
  2. az ügyvédi költség díja 17.900 Ft-tól
  3. a székhelyül megjelölt ingatlan tulajdonlapjának ellenőrzése
  4. cég bélyegző készítés
  5. Logosz cégcsoport ajánlata Bt. alapításra: logoszcegcsoport.hu/cegalapitas-budapest/bt-alapitas

Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) alapítása

Kft. alapítható egy vagy több taggal. A Kft. nagy előnye a Bt.-vel szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű. Egyszemélyes társaságok alapító okirat, többszemélyes társaság pedig társasági szerződés megírásával alapítható, amelyet ügyvéd ellenjegyzésével lehet a cégbíróságra benyújtani. Korlátolt felelősségű társaság alapítása illetékmentes, csupán az ügyvédi költséget kell kifizetni. Korlátolt Felelősségű Társaság működéséhez törzstőke befizetése szükséges, de többszemélyes társaság esetén a befizetett törzsbetét nagysága nem feltétlenül arányos a döntésekbe való részvétel nagyságával.

Kft. tevékenységi köre

A társasági szerződésben elég csak a főtevékenységet meghatározni és valamennyi gyakorolni kívánt tevékenységet be kell jegyezni a cégjegyzékbe. A társaság ezeken túlmenően is folytathat minden olyan tevékenységet, amely nem tilos, illetve nem korlátozott. (pl. engedélyköteles).

Mennyi a Kft. törzstőke?

A Kft. tagjainak törzsbetétéből tevődik össze a törzstőke, melynek többszemélyes társaság esetén el kell érnie a 3 millió forintos értékhatárt. Többszemélyes társaság esetén lehetséges, hogy a tagok nem ugyanakkora összeggel járulnak hozzá a törzstőke befizetéséhez, de semelyik tag törzsbetéte nem lehet kevesebb, mint 100 000 Ft. A törzstőke egy részét be kell fizetni, már a cégbíróságra való benyújtás előtt, de a maradék összeget elegendő a bejegyzést követő két évben elérhetővé tenni. Fontos azonban, hogy ameddig nincsen befizetve a teljes törzstőke, addig a tagok felelőssége korlátlan és teljes vagyonukkal felelnek a társaság kötelezettségeiért.

Kft. alapítás költségei

  • cégbejegyzési illeték díja : 0 Ft;
  • JÜB (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer) lekérdezés díja: 1.700 Ft / fő (minden azonosítandó személynek fizetnie kell – mindenkinek, aki aláír) Logosz cégcsoport ezt a díjat átvállalja
  • tulajdoni lap díja az ingatlan (székhely, telephely, fióktelep után is) tulajdoni lapjának ellenőrzése - Logosz cégcsoport ezt a díjat átvállalja. Ajánlat Kft. alapításra:itt érhetőek el

Érdemes elolvasni még

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

A cégtulajdonosok egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozás eredményeiből részesüljenek, azaz osztalékot szerezzenek. Az osztalékhoz való jog a gazdasági társaságok esetében az egyik legfontosabb jogosultság. Kifizetésnek azonban számos szabálya van arra vonatkozóan, hogy kinek, mikor, miként és milyen feltételekkel történik. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Tovább...