Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

A székhely a cég bejegyzett irodája, tehát az a hely, ahol az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak. A központi ügyintézés helye pedig a cég irányításának, ügyintézésének, döntéshozatalnak a helye. Amennyiben ennek a kettőnek a címe nem egyezik meg, azt a létesítő okiratban és a cégjegyzékben is fel kell tüntetni.

Törvényi szabályozás alapján a cég székhelye, telephelye, fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában áll vagy amelynek használatára a cég jogosult. (A telephely a székhelytől eltérő, tartós, önállósult üzemi letelepedéssel járó hely, mely a társasági szerződésben, alapító okiratban és az alapszabályban is rögzítve van. A fióktelep a székhelytől eltérő településen lévő telephely.)

Székhelyként a saját lakás is bejelenthető, ám az rengeteg gonddal járhat. A székhelyen állandóan jelen kell lennie egy olyan személynek, aki jogosult a cég leveleinek átvételére. Át nem vett levél kellemetlen következményekkel járhat, például az adóhatóság felfüggesztheti a cég adószámát. Illetve bírósági eljárás vagy fizetésképtelenség esetén a végrehajtó a lakásnál fog megjelenni és a lakásban lévő vagyontárgyakat fogja lefoglalni.

Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, és más saját tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésünkre, érdemes székhelyszolgáltatót igénybe venni. Ez egy (nem határozott idejű) szerződés aláírásával lehetséges, amelyet a megbízó cég köt meg a székhelyszolgáltatást biztosító céggel, aminek értelmében a szolgáltató irodájának használati jogát megkapja bizonyos keretek között.

Hatósági ellenőrzésre felkészülve a következők betartására érdemes figyelni:

  • a székhelyként megjelölt épület homlokzatára ki kell helyezni a megbízó cég cégtábláját.
  • a székhelyen megtalálhatónak kell lennie az érvényes szerződésnek, amely megmutatja, hogy a cégvezető milyen jogcímen tüntette fel az adott helyszínt székhelyként, továbbá a társasági szerződés és cégbejegyzési végzés másolatának.
  • a székhelynek rendelkeznie kell a cégvezető címével és telefonszámával, illetve a cég iratmegőrzési címével.
  • a székhelynek pontos dokumentációt kell vezetnie a hivatalos levelek átvételéről és a cégvezetőnek való továbbításáról.
  • a cég a székhelyszolgáltatóval kötött szerződésben köteles feltüntetni azokat az iratokat, amelyeket az adott székhelyen kíván őrizni és rendelkezésre tartani.
  • a cég iratai közül a hatósági engedélyeket, cégiratokat, a számviteli törvény szerinti beszámolóját és az adóhatóság felé történő adatbejelentési kötelezettségeivel kapcsolatos iratait köteles a székhelyen tárolni.

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online

Ha kezdő vállalkozást szeretne indítani, akkor az egyéni vállalkozási forma ideális lehet. Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű, néhány lépésből álló folyamat, sőt a megszüntetése is könnyebb, mint gazdasági társaságok esetében. Cikkünkben most részletesen ismertetjük az egyéni vállalkozás indításának online lépéseit.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Tovább...