Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ma Magyarországon 1,15 millió a 25 év alatti munkaképes korú személyek száma. Egyre többen dolgoznak adott korosztályban, akár tanulmányok mellett is – másfélszer akkora a fiatal foglalkoztatottak aránya mint 10 évvel ezelőtt. A KSH adatai szerint körülbelül 280 000 fiatalt érintenek az új intézkedések, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóbevallási adatai alapján az érintettek száma közelíti a 460 000 főt. Az eltérés a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint származhat abból, hogy azon személyek, akik csak időszakosan dolgoznak vagy idénymunkát végeznek korlátozottan kerülnek be a KSH adatbázisába.

A személyi jövedelemadó mértéke 15%, melynek megfizetése alól mentesülnek a 25. életévüket még nem betöltött, jövedelemmel rendelkező fiatalok. Ha diákszervezeten keresztül vállalnak állást, akkor nem csak szja mentességet fognak élvezni, hiszen ezek jövedelmek eddig is járulék- és szociális hozzájárulás (szocho) mentesek voltak, így számukra nettó kereset megegyezik majd a bruttó bérrel.

A kedvezmény igénybevétele alapesetben igen egyszerű, a munkáltató/kifizető feladata, hogy a 25 évnél fiatalabb személy adóelőleg alapját minden hónapban csökkentse a kedvezmény mértékével. Ha a fiatal nem szeretné havonta igényelni az őt megillető engedményt, hanem inkább részben vagy egészben az éves adóbevallásból szeretné azt jóváírni, akkor erről nyilatkozatot kell tennie. A kedvezmény utoljára abban a hónapban érvényesíthető, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az adómentesség nem teljesen korlátlan a fiatal munkavállalók körében. Habár alkalmi munkák során és részmunkaidőben keresett jövedelem esetében is igénybe lehet venni, nem vonatkozik bármekkora jövedelemre. Az szja mentesség felső határa fiatalok esetében a tárgyévet megelőző július hónapban volt bruttó átlagkereset (melyet a KSH mindig közzétesz) tizenkétszerese. Ha ezt az összeget meghaladja az összevont adóalap, akkor a munkavállaló fiatalnak nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé, melynek többek között tartalmaznia kell azon összeget, melyre már nem igényli a kedvezmény érvényesítését. Ha ez a nyilatkozat elmarad és az adóévben a befizetési különbözet meghaladja a 10.000 forintot, akkor a fiatalnak 12% különbözeti-bírságot kell megfizetnie a személyi jövedelemadó mellett.

A fiatalok szja mentessége 2022. január 1.-én lép hatályba, így a 2020. december 31. követően megszerzett jövedelmek estében már egyértelműen alkalmazható, de a 2021-es évben megszerzett, de 2022. január 10-ig ki nem fizetett jövedelmek esetében is elszámolható.

Forrás: menedzserpraxis.hu, ksh.hu, rsm.hu, vg.hu, index.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...