Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Mikor is kell egy vállalkozás számára könyvelő? Már a cégalapítás előtt, vagy elegendő a cégalapítást követően? Szükséges-e könyvelő a cégalapításhoz? Egyáltalán van olyan, hogy cégalapítás könyvelése?

Vállalkozás alapítása előtt célszerű egy könyvelővel egyeztetni, és üzleti tervet készíttetni. Abban az esetben, ha vállalkozás alapítását tervezzük, számtalan jogszabály között kell eligazodnunk, és megtalálnunk azt, ami a mi vállalkozásunkra is vonatkozik. A polgári törvénykönyv, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a helyi adókról, a társasági adóról, az általános forgalmi adóról és a személyi jövedelemadóról szóló törvény azok, melyeket elsődlegesen tanulmányozni kell, de nem elég csak tanulmányozni, át is kell látni azokat. Ha pedig valahol valami elkerüli a figyelmünket, akkor az később súlyos büntetésekkel járhat egy esetleges ellenőrzés esetén. Ezért mindenképpen ajánlott egy könyvelő felkeresése már a vállalkozás alapítása előtt, akivel az alapítást, a vállalkozás működését, az ÁFA kört meg tudjuk beszélni. Ha elégedettek vagyunk a tájékoztatással, akkor pedig hosszú távra is elköteleződhetünk az irányába.

A könyvelő a vállalkozás alapítása során a vállalkozás tevékenység és a székhelyszolgáltatás bejelentését is elvégzi a NAV felé, elkészíti a vállalkozás előtársasági időszakra szóló beszámolóját, mely több gazdasági eseményt is tartalmazhat, úgy, mint apport bevitel a vállalkozásba, törzstőke teljesítését, pénzbeli befizetést. Az előtársasági időszak lezártát követően kezdődik meg a vállalkozás működése, könyvelési szempontból a gazdasági események könyvelése, ÁFA bevallások készítése, bérszámfejtés.

A törvény alapján nem kötelező könyvelő alkalmazása a KATÁS vállalkozások, a 10 millió forint árbevétel alatti vállalkozások, valamint a vállalkozási tevékenységet nem folytató szervezeteknek. Azonban tekintettel ezen vállalkozások rendszeres jelentéstételi kötelezettségére, a folyamatos jogszabály-változásokra, valamint a határidők betartására, mindenképp célszerű, ha a számvitellel kapcsolatos feladatokat nem az adminisztrációs feladatokat ellátó személy, hanem mérlegképes könyvelő látja el. A könyvelő megfelel a törvényi követelményeknek, tisztában van a jogszabályi változásokkal, és díjazása nem is kerül feltétlenül havonta olyan sokba, hogy az megfizethetetlen lenne.

Vannak azonban olyan elkerülhetetlen esetek, amikor kötelező a mérlegképes könyvelő alkalmazása. Ezt a számviteli törvény, valamint a 479/2016 (XII.28). kormányrendelet szabályozza. Kötelező a könyvvezetés az alapítványoknak, egyesületeknek, civil szervezeteknek, valamint azon vállalkozásoknak, amelyek esetében két egymást követő üzleti évben, vagy már az első évben is várhatóan a 10 millió forint feletti árbevételt eléri a vállalkozás nettó árbevétele. Előfordulnak esetek, amikor nem szükséges a társaságnak könyvelőt megbíznia, azonban időt és pénzt is megspórolhat egy jó könyvelő alkalmazásával, mert közhely, de valóban igaz, hogy egy jó könyvelő kincset ér. Érdemes tehát már a cégalapítást könyvelő igénybevételével végezni!

Munkatársaink végeznek cégalapítást, székhelyszolgáltatást, könyvelés pedig partnercégünknél, a Kontír Professional Kft.-nél vehető igénybe. Nálunk így cégalapítás és könyvelés egyszerre intézhető ügyfeleink számára. Székhelyszolgáltatást vagy cégalapítást igénybe vevő ügyfeleink pedig jogosultak 1 hónap ingyen könyvelésre, ha Kontír Professionalt bízzák meg a könyvelési feladatokkal.

Érdemes elolvasni még

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Tovább...
Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...
Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...