Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

A cégnév minimum két részből áll: vezérszó és cégforma, de tartalmazhat ezen kívül még plusz szavakat. A vezérszó mindenképpen a cégnév első helyén áll. A vezérszó akár idegennyelvű kifejezés, mozaikszó vagy rövidítés is lehet, azonban csak latin betűkkel lehet kiírni. A cégnévnek ezen kívül tartalmaznia kell a cégformát is. A rövidített cégnév kizárólag a vezérszóból és a cégforma rövidítéséből (pl. Bt., Kft. stb.) áll.

A vezérszó és a cégforma mellett több szó is szerepelhet a cégnévben, ezek viszont kizárólag magyar szavak lehetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelő írásmóddal írva. Nagyon gyakran szerepel a cégnévben a tevékenységre utaló szó, kifejezés. Ha a tulajdonos szeretne ilyen kifejezést beletenni a cégnévbe, fontos, hogy csak a főtevékenységre, vagy legjellemzőbb tevékenységre utaló szavak választhatóak. Önkényuralmi politikai rendszerrel kapcsolatba hozható szó nem szerepelhet a cégnévben. A vállalkozás nevében az „állami” vagy „nemzeti” kifejezések csak akkor lehetnek benne, ha a vállalkozásban az állam a tulajdonos, vagy többségi befolyással rendelkezik. Fontos még megjegyezni, hogy híres, történelmi személy neve csak akkor használható cégnévként, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külön engedélyezi.

Ha minden eddig említett szempontnak megfelel a kitalált cégnév, még akkor is érdemes a cégalapítást cégnév ellenőrzése után elvégezni, hiszen a cégbíróság akkor is visszadobja a kérelmet, ha a cégnév túlságosan hasonlít, vagy egyenesen megegyezik egy már bejegyzett cég nevével. A gyakorlat szerint minden cégnévnek legalább 3 karakterrel el kell térnie már bejegyzett cégek nevétől, de a számok, kötőjel és szóköz nem számít megkülönböztető karakternek.

A cégnév választás szabályai annak megfelelően vannak kialakítva, hogy a név végül megfeleljen 3 alapvető elvnek. A cégnévnek főleg a cégforma és tevékenységre utaló szavak tekintetében tükröznie kell a valóságot, tehát a cég valós cégformáját és a végezni kívánt tevékenységet, ez a cégvalódiság elve. A választott névnek egyértelműen meg kell jelölnie, azonosítania az adott céget a többi között, ez a cégkizárólagosság elve. Továbbá a cégszabatosság elve, mely szerint a vállalkozás neve csak magyar szavakat tartalmazhat, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően.

Munkatársaink cégalapítás, cégnév ellenőrzés és székhelyszolgáltatás területén is megbízható segítséget nyújtanak országszerte. Ingyenes cégalapítási tanácsadás keretein belül szívesen elvégzik a cégnév ellenőrzését is. Forduljon bátran kollégáinkhoz!

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...