Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

A cégalapítás során kötelező székhely megjelölése. A székhely címét meg kell jelölni a létesítő okiratban, cégalapítás szerződésmintában. A cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése kötelező. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. Attól függően, hogy melyik lehetőséget választjuk eltérő bejelentési kötelezettségünk keletkezik.

Cégalapítás során a cég székhely bejelentése a cégalapítási szerződésminta kitöltésével, a létesítő okiratban való feltüntetéssel történik, ha székhelycímként olyan ingatlan van megjelölve, melynek tulajdoni vagy használati jogával a cég rendelkezik. A cég székhely változás bejelentése kötelező, így ha alapítás után szeretnénk áthelyezni a székhelyet, akkor változásbejegyzési eljárás indításával kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek. A változásbejegyzés illetékköteles, mely összeget a cégbíróság felé kell befizetni. A változásbejegyzési illeték, egyszerűsített eljárásban Kft. és Bt. esetén 15.000 Ft., normál eljárásban a Kft. 40.000 Ft, Bt. pedig 20.000 Ft. Minden esetben hozzáadódik az összeghez egy 5.000 Ft.-os közzétételi díj is.

Az előbbiek mellett plusz bejelentési kötelezettség is keletkezik székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén. A székhelyszolgáltatás bejelentése 2017 óta kötelező a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, a ’T101E, ’T201T űrlapok kitöltésével. Bejelentést akkor szükséges tenni, ha változás áll be a székhelyszolgáltatás igénybevételében, tehát szerződéses jogviszony jön létre, módosul vagy szűnik meg. Székhelyszolgáltatás szerződés határozatlan időre köthető. Határozott idejű székhelyszerződés csak abban az esetben lehetséges, ha a gazdasági társaság is határozott időre alakult. Határozott idejű székhelyszerződés esetén a jogviszony megszűntének időpontját is előre be kell jelenteni.

A gazdasági társaságoknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy a jogviszony megváltozását követően a NAV felé megtegyék a székhelyszolgáltatás bejelentését. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is igénybe vehető, azonban szemben a cégekkel, nekik a NAV-hoz való bejelentkezéssel egy időben kell megtenni a székhelyszolgáltatás bejelentését.

A cég székhely változás bejelentését ügyvéd segítségével lehet megtenni, hiszen mind a cégbejegyzési-, mind a változásbejegyzési eljárást ő indíthatja el. A székhelyszolgáltatás bejelentését nem ügyvéd végzi, azonban nem is a székhelyszolgáltató. A NAV felé történő bejelentési kötelezettségnek a cég könyvelője tesz eleget.

Érdemes elolvasni még

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...
Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Mikor is kell egy vállalkozás számára könyvelő? Már a cégalapítás előtt, vagy elegendő a cégalapítást követően? Szükséges-e könyvelő a cégalapításhoz? Egyáltalán van olyan, hogy cégalapítás könyvelése?

Tovább...
Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...