Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Amikor vállalkozni kezdesz, első lépésként érdemes kidolgozni egy üzleti tervet - amely részletesen leírja az üzleti ötletedet és a pontos lépéseket annak megvalósítása érdekében.
Ebben meghatározod a célcsoportot, a termékeket vagy szolgáltatásokat – amit kínálsz nekik - az árazást, valamint ajánlott elvégezned legalább egy minimális piackutatást és a vállalkozás pénzügyeinek vázlatos megtervezését.

Meg kell határoznod, hogy milyen vállalkozási formát szeretnél választani. A leggyakoribbak jelenleg az egyéni vállalkozó és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), de vannak még egyéb aktív vállalkozási formák is. Cégalapításkor érdemes mindegyiknek az előnyeit és hátrányait is alaposan körüljárni – így tudsz jól választani!

A cégforma mellett – ezzel egyidejűleg - ellenőrizd, hogy a kiválasztott cégneved és márka védjegyeid elérhetőek-e, nem ütköznek esetleg más, már meglévő vállalkozásokkal vagy jogvédelem alatt álló védjegyekkel.

A cégbejegyzés jogi teendőivel fordulhatsz egy cégügyekre szakosodott szolgáltatóhoz vagy ügyvédi irodához, esetleg közjegyzőhöz, akik segítenek a szükséges dokumentumok előkészítésében és benyújtásában.
A cégbejegyzési eljárás során meg kell fizetned a szükséges illetéket és be kell jelenteni a vállalkozásodat az illetékes cégbíróságnál. Ezek után lehet adószámot igényelni a NAV-tól.

Szükséged lesz egy könyvelőre is - vagy könyvelő irodára - aki segít a vállalkozásod pénzügyeinek nyomon követésében, az adóbevallások elkészítésében és más könyvelési teendőkben.

Bizonyos tevékenységekhez - például vendéglátás, egészségügyi szolgáltatások vagy élelmiszeripari szolgáltatások - speciális engedélyek és engedélyeztetési eljárások szükségesek. Ellenőrizd az adott tevékenységhez kapcsolódó jogszabályokat és kérj tájékoztatást az illetékes hatóságtól.

Amennyiben tervezel alkalmazottakat foglalkoztatni a vállalkozás ügymenetében, úgy gondoskodnod kell a munkaügyi szabályok betartásáról, beleértve a munkaszerződések szakszerű megfogalmazásáról és betartatásáról, a bérszámfejtésről és a velük kapcsolatos adózási feladatok ellátásáról is!

Érdemes elolvasni még

Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...
Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Tovább...
Egyéni vállalkozás költségei

Egyéni vállalkozás költségei

Akár munkahelyünk mellett, másodállásként vállalkozunk, akár teljes egészében egyéni vállalkozói tevékenységre váltjuk addigi alkalmazotti munkakörünket, általánosságban elmondható: a vállalkozói lét számtalan előnnyel bír, így érdemes belevágni. Természetesen mielőtt megtennénk, fontos tájékozódni a feltételekről, az ügyintézés menetéről - és persze a költségekről. Mai cikkünkben az egyéni vállalkozás költségeinek összefoglalásában nyújtunk segítséget.

Tovább...