Vajon az Ön cége is benne van a NAV látóterében?

Vajon az Ön cége is benne van a NAV látóterében?

A NAV minden évben közzéteszi milyen feladatokra és mely területek ellenőrzésére helyezi leginkább a hangsúlyt adott időszakban. Összeszedtük, hogy az idei évben kik kerültek a NAV listájára, kik számíthatnak ellenőrzésre!

Alapvetően bármelyik cég, bármikor kaphat ellenőrzést a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, mégis vannak olyan cégek, akik ennek az ellenőrzésnek fokozottan ki vannak téve. Szerencsére nem kell találgatni, hiszen a NAV minden évben közzéteszi az ellenőrzési tervét, így ennek köszönhetően tudatosabban fel lehet készülni egy-egy átvizsgálásra.

Az idei listán többek között szerepelnek

1) Azok a vállalkozások és dolgozóik, akik a pandémia alatt fejlődtek fel, például az online kereskedők, a csomagszállító cégek, futárok, ételszállító cégek, személyfuvarozók, illetve a számítástechnikai cikkek kereskedői is.

2) Nagyobb valószínűséggel számíthatnak az ellenőrzésre a turizmusban, a vendéglátóiparban, illetve az ingatlanközvetítő részlegben dolgozók is.

3) Mint az elmúlt években, úgy most is felkerültek a listára az alábbi szektorok: élelmiszer előállítását végzők, élelmiszeriparral vagy mezőgazdasággal kapcsolatos árukat forgalmazó, beszerző adózók. Ide sorolhatjuk többek között a következőket: cukor, sajt, kávé, liszt, ásványvíz, mák, rizs beszerzők és forgalmazók.

4) Az élelmiszeripar mellett szintén megszokott módon a listán szerepelnek az építőipari-, illetve építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytatók.

5) A gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmi, valamit a gépjárműjavítási tevékenységet végzők is megtalálhatják magukat a NAV ellenőrzési listáján.

6) Hasonlóan az elmúlt évekhez a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben dolgozók is számíthatnak az átvizsgálásra.

7) A szezonális termékek ideiglenes árusítóhelyen történő értékesítését, illetve a távol-keleti termékeket árusító, textil kereskedelmi tevékenységet folytatókat is fokozott figyelem kíséri a NAV által.

8) Alapvetően a NAV nemcsak azokat a szektorokat teszi közzé, amikre az adott évben különös figyelmet fordít, hanem feladatait, kiemelt területeit is. Az idei évben nagy hangsúlyt fordítanak a beérkezett adatok és online számlák alapján kockázatosnak minősített adózók vizsgálatára, továbbá az online kereskedelem szereplőinek ellenőrzésére.

9) Ami a külföldi ügyleteket illeti, fokozottan figyelnek a nemzetközi információcsere programok alapján indítandó ellenőrzésekre, legfőképpen a transzferárazásra, illetve az EU-n kívülről behozott importáruk körülményeinek kiemelt vizsgálatára. A 3000 legjelentősebb adófizető közül legfőképpen azok számíthatnak ellenőrzésre, akiknél ez az elmúlt években kimaradt.

10) Ami a foglalkoztatást illeti, a NAV vizsgálja a foglalkoztatói bejelentéseket - kiemelt figyelmet fordítva az őrző-védő- és takarítócégekre - helyszíni ellenőrzés alkalmával a feketefoglalkoztatást, továbbá az egyszerűsített munkavégzés szabályszerűségét.

11) A KATÁ-s vállalkozók egy ellenőrzés során számíthatnak a szerződéseik vizsgálatára, azok igazságtartalmának feltárására. Jogviszony megszűnése esetén annak bejelentési kötelezettségének helyességét ellenőrzi az adóhivatal.

12) A személyijövedelemadó-kötelezettségek tekintve a NAV vizsgálja a gyermekeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéseit, a személyi jövedelemadót érintő, visszaigénylést tartalmazó bevallásokat, illetve az egyéni vállalkozók adókötelezettségeit is.

Természetesen a fent említetteken túl is végez a NAV ellenőrzéseket, ezért érdemes a cégnek, illetve a cég dolgozóinak is pontosan tartani a szabályokat. Amennyiben hibát találnak, esetleg ellentmondásokat a benyújtott dokumentumokban, úgy a könyvelést biztosan felülvizsgálják, ezért érdemes azt is mindig pontosan, naprakészen tartani.

Forrás: piacesprofit.hu, nav.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Egy saját vállalkozás az alkalmazotti lét után egészen új terep. Rengeteg lehetőséget tartogat, azonban érdemes tudni, hogy megannyi buktatót is. Különösen abban az esetben, ha nem a megfelelő felkészültséggel vágunk neki. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, melyek azoknak is segíthetnek az indulásban, akik korábban még nem próbálták ki magukat az üzleti élet ezen területén.

Tovább...