Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

A válságkeretet 2022. március 23-án fogadta el az Európai Bizottság, melynek elsődleges eleme az volt, hogy lehetővé tegyék az állami támogatási szabályok rugalmasabb kihasználását a gazdaság támogatása érdekében, az ukrán-orosz konfliktus kiegyenlítésére.

A válságkeret előre meghatározta a lehetséges támogatás típusokat, támogatási szabályokat a tagállamok számára, így például: a támogatás korlátozott összegű lehet 35 000 euró és 400 000 euró között, ágazattól függően; a támogatás állami likviditási támogatás és ezek mellett a magas energiaárak kompenzálására adott támogatás.

A támogatás megfogalmazása mellett több szankcióra is szükség volt, annak érdekében, hogy megfelelő mértékben részesüljenek a tagállamok. Az egyik szankció az arányos módszertan elvén alapszik, melynek lényege az ukrán-orosz konfliktus miatti válság gazdasági hatásainak és a vállalkozás igényeinek összevetése, aszerint, hogy a kkv milyen mértékű gazdasági tevékenységet végez. A másik kitétel az energiatermékek árának kompenzálását szabályozza, a támogatásra azok a vállalkozások lesznek jogosultak, melyek termelési értékének minimum 3 százalékát teszi ki az energiatermékek beszerzése.

Ezekhez a kitételekhez igazodva lesz lehetősége a rászoruló magyar kkv-knek arra, hogy elegendő likviditás álljon rendelkezésükre. A támogatást új hitelekre lehet igényelni egészen december 31-ig, legfeljebb hatéves futamidővel, a kezességvállalási díjak megállapításánál pedig figyelembe kell venni a válságkeretben megadott minimális szinteket, azaz csak a hitel 90%-át túl nem lépő állami kezességvállalással fedezett kölcsönökért járulhatnak a támogatható kedvezményezettek.

A programra jelentkezőknek:

1) az elmúlt három lezárt beszámolási időszakban átlagos teljes éves árbevételének legfeljebb negyedével, vagy

2) az energiaköltségek figyelembevételével, kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a felmerült energiaköltségek felével

lehet egyenlő az igényelt hitel- vagy lízingösszeg.

Az olyan ágazatokban, melyekben az ukrán-orosz háború közvetlen vagy közvetett hatásai komolyabb likviditási problémákat okoznak a kkv-knek, a támogatási összeg a hitelnyújtást követő egy évre növelhető annak érdekében, hogy a kkv-k fizetőképesek maradjanak.

A támogatás széles körben elérhető, elsősorban a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a biogazdasági értékláncban működő kkv-k jelentkezhetnek a támogatásra, míg a hitelintézeteket és pénzügyi intézeteket kizárták az intézkedésből. A program felelőse az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), illetve a program keretei között az Alapítvány feladata garanciák nyújtása az újonnan felvett hitelekre.

Tehát, a különböző szabályozások mellett az Európai Bizottság engedélyével a magyar kormány 226 millió euróval egyenlő 90 milliárd forintos támogatási programot indíthat a kis- és középvállalkozások számára, annak érdekében, hogy az ukrán-orosz konfliktus gazdasági hatásait ellensúlyozni tudják, megtartva fizetőképességüket.

Forrás: hvg.hu, ec.europa.eu, piacesprofit.hu

Érdemes elolvasni még

Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...
Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...