Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

A járványhelyzet miatt számos vállalkozás jutott nehéz helyzetbe. Amikor a vállalkozás vezetői előre látják, vagy előre láthatják, hogy a vállalkozás nem lesz képes eleget tenni a vele szemben támasztott kötelezettségeknek, akkor beszélünk fenyegető fizetésképtelenségről. A reorganizációs eljárást a nehéz helyzetbe került vállalkozás tudja kezdeményezni egy, a vezető tisztségviselő által leadott kérelemmel.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a vezető tisztségviselő által készített előterjesztést, melyet bemutatott a vállalkozás döntéshozó szerve előtt
  • a döntéshozó szerv reorganizációs eljárásról hozott határozatát
  • a döntő határozat keltének időpontját
  • vezető tisztségviselő nyilatkozatát, melyben kijelenti polgári- és büntető jogi felelőssége tudatában, hogy a meghatározott okiratokban tett nyilatkozatok, tényállítások és adatok megfelelnek a valóságnak és a vállalkozás helyzetét áttekintően bemutatják
  • igazolást, mely szerint a bírósági letéti számlára befizette az előzetes szakértői vizsgálat díját

A vezető tisztségviselőnek a határozat meghozatalától számítva 8 nap áll a rendelkezésére a kérelem bíróságra való benyújtására. A bíróság a benyújtástól számított 10 munkanapon belül dönt a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Ezt követően, a kirendelt reorganizációs szakértő 5 munkanapon belül elvégzi a vizsgálatot és megállapítja, hogy a vállalkozás alkalmas-e reorganizációs eljárás alá vonásra. Ha a szakértő megállapítja az alkalmasságot, akkor a bíróság már következő nap elrendeli a 90 napos moratóriumot a vállalkozásnak.

Reorganizációs szakértőként csak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. által kirendelt szakértő jogosult eljárni. A szakértővel való együttműködés a moratórium időszaka alatt tovább folytatódik. A vezető tisztségviselő csak a szakértő írásbeli, előzetes beleegyezésével tehet jognyilatkozatot, vagy a hétköznapi gazdálkodási kérdések körén túlmutató kötelezettségvállalást. A reorganizációs eljárás a vállalkozás fizetőképességének és pénzügyi egyensúlyának helyreállítását segíti elő és ennek megfelelő intézkedéseket tartalmazhat, például állami finanszírozás bevonását; a vállalkozás működésének megváltoztatását, átszervezését; tulajdonosi szerkezet módosítását stb.

A reorganizációs eljárás polgári nemperes eljárásnak minősül, és lefolytatása a Fővárosi Törvényszék illetékessége alá tartozik. Nem igényli a létesítő okirat módosítását.

Forrás: menedzserpraxis.hu, net.jogtar.hu

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Tovább...
Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Fontos, hogy előre tisztában legyünk a felmerülő költségekkel, mielőtt belevágunk egy vállalkozásba. Természetesen a vállalkozás indításánál sokkal több mindent számításba kell venni, mint csupán az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltás vagy a cégalapítás költségeit. A tevékenység megkezdéséhez szükséges lehet felszerelés megvétele, esetleg helyiség bérlése stb. A továbbiakban csak azon költségeket vesszük sorra, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ember egyéni vállalkozóvá, vagy cégtulajdonossá váljon. Tehát mennyibe kerül egyéni vállalkozás indítása? Mennyibe kerül egy cég alapítása?

Tovább...
Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Tovább...
A  székhelyszolgáltatás TEÁOR szám szempontjából is érdekes lehet a vállalkozónak, hiszen rengeteg kérdést felvethet.

A székhelyszolgáltatás TEÁOR szám szempontjából is érdekes lehet a vállalkozónak, hiszen rengeteg kérdést felvethet.

A székhelyszolgáltatás TEÁOR szám szempontjából is érdekes lehet a vállalkozónak, hiszen rengeteg kérdést felvethet. Például azt, hogy befolyásolhatja-e a tevékenység jellege, hogy igénybe vehessük az adott szolgáltatást. De, érdekes kérdés lehet az is, hogy székhelyszolgáltatóként milyen TEÁOR szám jogosít fel a munkával járó feladatok elvégzésére. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább...