KATA vállalkozás szüneteltetése

KATA vállalkozás szüneteltetése

Szüneteltetné a KATA vállalkozását? Ezt egyéni vállalkozóként Ön is megteheti! Cikkünkben a vállalkozás szüneteltetés legfontosabb szabályait vesszük most sorra.

Jöhetnek olyan időszakok a KATA vállalkozás működése során, mikor nem tudja folytatni a tevékenységét, esetleg Ön is pihenne. Ekkor a vállalkozását szüneteltetni tudja, így megspórolva az egyéni vállalkozás adóterhét. Fontos, hogy a kisadózó vállalkozók közül csak az egyéni vállalkozók tudják szüneteltetni vállalkozásukat, míg az egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok erre nem jogosultak.

Ügyfélkapun keresztül könnyedén indíthatunk KATÁ-s egyéni vállalkozást, és ugyanott szüneteltetni is tudjuk azt. A vállalkozás szüneteltetési kérvényt a Webes Ügysegéden keresztül tudjuk leadni. Arra érdemes viszont figyelni, ha a hónapban akár egy napig is aktív volt a vállalkozás, a tételes adó egészét ki kell fizetnünk az adott időszakra. Mit is jelent ez? Ha január 13-án döntünk úgy, hogy szüneteltetni szeretnénk vállalkozásunkat, a januárra vonatkozó díjak teljes összegét szükséges megfizetnünk, ezért érdemes hónap végére időzíteni a szüneteltetés kezdetét. Továbbá fontos odafigyelnünk arra, hogy a bejelentést követő napon kezdődik meg a vállalkozás szüneteltetése, aznap még aktívnak számít.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év. Ettől eltérni a pandémia alatti veszélyhelyzetben volt lehetséges. Amennyiben a 3 év leteltével a vállalkozó nem kérvényezi a vállalkozása újraindítását, avagy megszüntetését, az automatikusan törlődni fog.

KATA vállalakozás szüneteltetésének menete

  • A szüneteltetés kérvényezése után az egykapus rendszer keretében, az önkormányzati adóhatóság felé a NAV automatikusan szolgáltat adatot, így nem feltétlen kötelező külön bejelentést tenni.
  • Vidéki székhely esetén még néha szükséges lehet külön bejelentésre, de budapesti székhely esetén elegendő ellenőrizni, hogy megtörtént-e az adatszolgáltatás.
  • A KATA vállalkozás szüneteltetését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé is be kell jelenteni.
  • Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a tevékenységet nem lehet folytatni, nem lehet új megbízást fogadni, illetve nem lehet számlát kiállítani.

A szüneteltetés időtartalmát figyelembe kell venni az adózásnál is. Amennyiben egy vállalkozás az év 12 hónapjában aktív, úgy 12 millió forint bevételt tud alanyi adómentesen számlázni. Ez az összeg a szüneteltetés idejével egyenes arányosan csökken. Tehát, ha egy vállalkozás 4 hónapot szünetel egy évben, úgy 8 millió forintra csökken ez a keret. Az e feletti bevétel után 40%-os adót köteles megfizetni a KATÁ-s vállalkozó.

Amennyiben a főállású KATA vállalkozóként tevékenykedett eddig, úgy a vállalkozás szüneteltetésével a társadalombiztosítás (TB) is megszűnik. A szüneteltetés ideje alatt ezt a vállalkozónak magának kell megfizetni, melynek az összege 2022-ben napi 280 forint. Amennyiben nem főállású egyéni vállalkozóként szüneteltetné cégét, tehát rendelkezik bejelentett munkaviszonnyal (minimum heti 36 óra), tanuló, nyugdíjas vagy álláskeresési járadékban részesül, úgy a társadalombiztosítás befizetésre kerül.

A fentiekben ismertettük a KATÁ-s egyéni vállalkozás szüneteltetésénék főbb pontjait. A szüneteltetést mindenképp ajánlott könyvelővel átbeszélni. Amennyiben megbízható, profi szakembert keres a feladatra, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. örömmel áll rendelkezésére.

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...
Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Tovább...