Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Egy vállalkozás szerződéseinek aláírását csak a megfelelő joggal rendelkező személy teheti meg, a közjegyző által dokumentált és hitelesített formában, azonban erre is több lehetséges mód létezik.

Cégjegyzésnek hívjuk azt a jogot, ami a cég írásbeli képviseletére vonatkozik. Az aláírási mintát, ami szerint a cégszerű aláírást végre kell hajtani vagy a közjegyző rögzíti az aláírási címpéldányban, vagy az ügyvéd dokumentálja az aláírás mintában. Ezek tartalmazzák pontosan, hogy a cégszerű aláírásnak milyen formai követelményeknek kell megfelelnie.

A cégszerű aláírásra olyan, a cég hivatalos képviseletére jogosult, társasági szerződésbe foglalt személynek az aláírási minta szerinti aláírása, mely a cég neve alá történő aláírással történik.

Két lehetséges módja van az aláírásnak. Az egyik, hogy a hivatalos, felhatalmazott személy az odanyomtatott cégnév alatt vagy fölött írja alá. A másik, hogy cégbélyegzővel kerül a lapra a cégnév, melyet vagy az aláírás alá vagy felé nyomnak oda. Fontos, hogy a cégbélyegzőt nem lehet az aláírás közepébe nyomni, mert ekkor az aláírás már nem számít cégszerűnek.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Korlátolt felelősségű társaság alapítása

Korlátolt felelősségű társaság alapítása

A hatályos polgári jogi kódex a korlátolt felelősségű társaságot olyan gazdasági társaságként definiálja, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben megállapított egyéb vagyoni értékű szolgáltatásra terjed ki. Továbbá egyértelműen kijelenti, hogy a társaság kötelezettségeiért főszabály szerint a tag nem köteles helytállni.

Tovább...
Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...